torstai 30. marraskuuta 2017

Uusi Ankkalinnan Pamaus on ilmestynyt

Joulukuun pamaus


Tuore Pamauksen numero #37 lienee jo saapunut kaikille tilaajilleen. Pian myös jälleenmyyjillä, Turun Sarjakuvakaupan myyntipisteissä (Turku, Helsinki ja Oulu) sekä Kulkukatin pojassa (Helsinki).

Pääjuttuna lehdessä Barks ja avaruusteknologia. Yhdysvaltojen avaruusohjelma ja kehittyvä rakettiteknologia Carl Barksin sarjoissa 1950-60 luvun vaihteessa. Lukemalla noina vuosina valmistuneita Barksin ankkasarjoja voidaan melkeinpä seurata USA:n avaruusohjelman etenemistä vuosi vuodelta.

Muina aiheina Lumikki 80 vuotta, purukumien keräilykuvat, Lähi-idän maiden ankkalehdet, View-Master kuvakiekot, uusi Ankronikka eli Ducktales ym.

Oheinen arvostelu uudesta Loiselin Mikki-kirjasta ei ehtinyt lehteen, mutta se nähdään kyllä piakkoin ilmestyvässä Sarjainfossa. Innokkaimmat lukekoot sen jo nyt ohesta.

Régis Loiselin Mikki Hiiri – Zombie-sumppi


Ranskalainen Glénat-kustantamo sai pari vuotta sitten loistavan idean ja pyysi maansa eturivin sarjakuvantekijöiltä heidän omia näkemyksiään Disneyn hahmoista. Tulokset ovat olleet yllättäviä, raikkaita ja vähän ronskejakin. Yllättävintä on kuitenkin ollut Disney-yhtiön myötämielisyys näin suuresti yhtiön tavallisesta sarjakuvatuotannosta poikkeavia tuotoksia kohtaan. Tästä erikoisalbumien sarjasta suomennettiin viime vuonna sarjan kakkoskirja Lewis Trondheimin ja Nicolas Keramidaksen kirja Mikin hulluimmat seikkailut.

Ranskassa on sarjassa nähty tähän mennessä neljä albumia. Yhteistä kaikille on Mikki-sarjakuvan alkuvaiheisiin, 1930-luvun juurille meneminen ja hahmon nuoruuteen katsominen. Lähetymiskulma on siis hiukan sama kuin taannoisissa Emile Bravon tai Schwartzin & Yannin Piko-albumeissa.

Régis Loiselin tarina sijoittuu 1930-luvun lama-aikaan ja alussa nähdään epätoivoisesti töitä etsivät Mikki ja Polle. Loisel ei ole aivan yhtä rohkea historiallisessa otteessaan kuin mainittujen Piko-albumeiden tekijät, ja ehkä ihan syystäkin, onhan kyse lopulta kuitenkin Disney-tuotteesta. Vaan ei tämä albumi aivan kokonaan vailla yhteiskunnallista näkemystä ole.

Turhautuneina köyhyyteensä ja työttömyyteensä päättävät Mikki, Polle, Minni ja Heluna tehdä retken maaseudulle Aku Ankan luo, joka tässä asuu vielä siinä pienessä asuntolaivassaan. Palattuaan takaisin saavat he yllätyksekseen huomata useimpien kaupunkilaisten asuntojen joutuneen pakkolunastetuiksi. Ilkeä grynderi-pankkiiri Voitto Vilunki on ostanut köyhien asunnot pilkkahinnalla rakennuttaakseen niiden tilalle golfkentän. Pankkiirin alkukielinen nimi Rock Füller kielii tarkemmin mistä on kyse.

Suuren laman aikaan työvoimaa oli tietenkin vapaana paljon ja halvalla hinnalla keinottelijoiden hyväksikäytettäväksi. Virtahepomainen rosvoparoni esittää itsensä hyväntekijänä ja työllistäjänä, vaikka maksaa kehnoa palkkaa ja perii senkin takaisin työmaaruokalan kautta.  Työväkensä hän pitää aisoissa tahdottomaksi tekevän kahvin ja kemiallisesti käsiteltyjen, riippuvuutta aiheuttavien hampurilaisten avulla. Vilungin apulaisina häärivät vielä lakonmurtaja-gangstereilta näyttävät Jopi Jalkapuoli ja Samu Suutari. Mikki ei tietenkään moista touhua hyvällä katso ja ryhtyy vastatoimiin ystäviensä kanssa.

Loisel on tehnyt perinnetietoista Mikki-sarjakuvaa Gottfredsonin villeimpien jaksojen hengessä. Alkupään Mikki-sarjakuvia tunteville strippimuotoon tehty Zombi-sumppi -albumi tuo paljon muistumia mieleen. Loisel vieläpä malttaa keriä tarinaa hiljakseen auki turhia hätäilemättä, vaikka se onkin ripoteltu täyteen vauhdikkaita slapstick-jaksoja. Animaatiomaisista kohelluskohtauksista eivät kaikki ehkä pidä, mutta kun kaikki on toteutettu mahtavan yksityiskohtaisesti hahmojen herkullisia ilmeitä myöten, sulaa lukija lopulta niidenkin edessä. Piirroksissaan Loisel on onnistuneesti yhdistellyt 1930-luvun alun Gottfredsonia 1960-luvun amerikkalaisiin underground-piirtäjiin. Parasta Mikkiä vuosikymmeniin!

Régis Loiselilta on aiemmin suomennettu Barrien klassikkoon pohjautuva Peter Pan -albumisarja, joka jäi meillä ikävästi kesken, sekä Rose Le Guirecin tekstiin tehty albumi Hämärän juhlat (Troubles fetes).

Seuraavaksi tästä Glénatin sarjasta suomennetaan tammikuussa 2018 Tébon alias Frédéric Thébaultin naivistisen ilmeikkäällä tyylillä tekemä Huimapää Mikki (La Jeunesse de Mickey).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti