Kaikkihan sen tietävät ettei se pidä paikkaansa alkuaan. Billy-pojan rahat lopahtaisivat jo yhdessä pikku patsaskilpailussa alkuunsa.
Luin joitakin vuosia sitten saksalaisen taloustoimittaja/kirjailija Detlef Gürtlerin kirjan "Kroisokset - Rikkaiden historia faaraoista Bill Gatesiin".
Kirjan kirjoittaja on joko näitä saksalaisia Der Donaldist -lehden ankisteja tai muuten asiaan perehtynyt, sillä kirjan alkuperäinen nimi on "Die Dagoberts - Eine Weltgeschichte des Reichtums von Krösus bis Bill Gates ". Eli "Roope Ankat ----".
No, heti alkuun käsitellään Roope, pohjana kaikille tosielämän rikkaille. Ote:
"'Prikulleen 37 fantastiljoonaa 119 triljardia taaleria' laski Roope vuonna 1983".
Taaleri tulee tietenkin nimenomaan saksalaisissa käännöksissä käytetystä imaginäärisestä Entenhausenin (Ankkalinnan) valuutasta - kirjan kääntäjä lie ollut hieman ymmällään. Valitettavasti tarkkaa viittausta ko. sarjaan ei kirjassa ole mainittu, mutta Barksin sarjasta lienee kyse. Ja silloinhan ovat summat alun perin dollareita. Jatkoa:
"Vaikka fantastiljoonaa ei miedän ihmisten lukujärjestelmässä tunnetakaan, jo pelkästään 119 triljardia taaleria riittävät maailman rikkaimman ankan titteliin. Jos tämän omaisuuden jakaisi tasan maailmassa olevien kuuden miljardin ihmisen kesken, jokaiselle riittäisi 20 biljoonaa taaleria. Jos lähdetään [...] siitä että yksi taaleri vastaa yhtä dollaria, Roope Ankka voisi pelkkien pikkurahojensa (fantastiljoonat jätämme laskuista) tehdä jokaisesta maapallon ihmisestä viisisataa kertaa rikkaamman kuin Bill Gates!"
Muistaisiko kukaan tuosta Roope -sitaatista mikä sarja mahtoi olla? Vuosilukua ei kannata katsoa... Lienee vanha sarja joka on uudelleen käännetty saksaksi 1983. Jos käännös suomeen on tehty saksasta, on sen tunnistaminen hankalaa. Kyseinen jakso ei kuitenkaan Forbesin porukan silmiin lie sattunut.
Iltalehden uutinen Forbesin listasta
Gummeruksen julkaisema teos Kroisokset - Rikkaiden historia faaraoista Bill Gatesiin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti