keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Disney-sarjisten lukijoilla isompi ÄO

Tulipa vastaan tämmöinen Washington Postissa 27.8.1948 julkaistu pikku-uutinen sosiologisesta tutkimuksesta, jonka mukaan Batman ja Teräsmies -sarjakuvia lukevien lasten ÄO on keskimääräistä huonompi kun Disney-sarjakuvia lukevilla se puolestaan on keskimääräistä korkeampi.
Professori Harold Eastman oli tutkinut miten sarjakuvien lukeminen oli vaikuttanut yläasteikäisten lasten käyttäytymiseen. Muutenhan tämä tutkimus oli yksi monista, joka oli alkusoittoa siihen miten sarjakuvat yhdistettiin nuorisorikollisuuteen. Psykologi Werthamin ja muutamien muiden julkaisemat, pahasti ylitulkitsevat tutkimukset johtivat lopulta sarjakuvateollisuuden itsesensuurielimen Comics Coden syntymiseen 1950-luvun puolivälissä. Vain CC:n leimalla varustetut lehdet pääsivät käytännössä levitykseen ja lehtien sisältöä vaaliva tiukka säännöstö poisti sarjakuvalehdistä kaiken "arveluttavan". kauhuainekset, rikokset ja väkivalta kitkettiin.
Disney-lehtiä julkaiseva Dell uskaltautui yhtenä harvoista jäädä Coden ulkopuolelle ilman vaikeuksia. Coden leiman sijaan lehdissä julkaistiin yleensä takasisäkannessa tällainen vakuutus siitä, että Dellin lehdet ovat hyvää ja tervehenkistä luettavaa. Disney tunnettiin turvallisena jo muutenkin ja se ennen kaikkea myi hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti