torstai 21. marraskuuta 2013

Hauhialan kokoelmalahjoituksesta


Disney-keräilijä Pentti Hauhiala lahjoitti ison osan kokoelmistaan Suomen Kansalliskirjastolle 2010. Ankkalinnan Pamaus kyseli syksyllä Kansalliskirjastosta millä tolalla sen mahdollinen järjestäminen on. Kokoelmapäällikkö Sinimarja Ojonen vastaili kysymyksiimme.

–Kokoelma on niin laaja ja monenkirjava, että sen luettelointi, signumointi ja käyttöön järjestäminen on käytännössä mahdotonta Kansalliskirjaston oman henkilökunnan voimin, kertoo Ojonen.

Ojosen mukaan käyttöönasettaminen lienee mahdollista vain kirjaston ulkopuolelta saadun rahoituksen turvin.
Siinä olisi sopiva Ankka-urakka  jollekulle innostuneelle informaatikolle, alan opiskelijalle tai vastaavalle joka pystyisi hankkimaan siihen apurahaa!

Pentti Hauhiala
kokoelmanäyttelyssä 2010.
Kokoelman laajuuden huomioiden Ojonen arvioi tällaisen työn vaativan noin vuoden päivittäisen työpanoksen. Tekijän olisi myös opeteltava kirjastojen käyttämä atk-luettelointi.

–Vastaavaa kokoelmanhoitajaa yksittäisille kokoelmille ei kirjastolla ole osoittaa - yhdellä henkilöllä saattaa olla vastuullaan kymmeniä erikoiskokoelmia. Henkilökuntamme on niukka kokoelmiimme laajuuteen ja moninaisuuteen nähden.

–Suuret apurahoin toteutetut kokoelmiemme käyttöönasettamiset verkkoon on pääosin saatu aikaan yksittäisten tutkijoiden tai tutkijaryhmien hakemien varojen ansiosta - toteutusvaiheessa tietysti tutkijat ovat tiiviissä  yhteistyössä kirjaston kanssa ja kirjastokin osallistuu näihin työpanoksellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti