"Opiskelin silloin Taideteollisessa korkeakoulussa. Keväällä 1975 meille opetti kirjapainotekniikkaa "Faktori" Forsten, joka myös omisti kirjapainon Hyvinkäällä. Piirsin jo näihin aikoihin paljon pilakuvia ja sarjakuvia.
Forstenin oli tarkoitus julkaista pieni ruotsinkielinen Aku Ankka -kirjanen. Jostain syystä kirjasen kuvamateriaalia oli vain puolet, toinen puoli oli päässyt hukkumaan. Forsten siis pyysi, että piirtäisin loput puuttuvat viivapiirroskuvat, jonka jälkeen ne väritettäisiin.
Olin onnekseni opetellut Aku Ankan piirtämistä jo aiemmin, koska olin hakenut töitä kyseisestä lehdestä. Niinpä tein kuvat tähän ruotsinkieliseen Aku Ankkaan, ja palkkioksi sain yhden valmiin kirjasen."
Kyseinen pikku kirja ei ollut tiettävästi Suomessa myynnissä laisinkaan. Se näyttää USAssa aikoinaan hyvinkin suositulta Big Little Booksilta. Internetin Big Little Books -listauksista löytyi Ankan jutussa mainittua opusta vastaava amerikkalaiskirja Fabulous Diamond Fountain (1967).
Kahdeksan vuotta Ankassa julkaistun jutun jälkeen onnistuin lopulta löytämään kyseisen pikku kirjasen. Pehmeäkantisessa opuksessa on 160 sivua, tekstiä aukeaman vasemmalla puolella ja kuva oikealla. Koko on vaatimaton 9,5 x 12 cm.
Kirjan syntytarina näyttää olevan todella paljon sotkuisempi mitä Aku Ankka -lehdessä aikanaan oli kerrottu. Netistä löytyvien näytekuvien perusteella tarinan teksti näyttäisi olevan kyllä Fabulous Diamond Fountain -kirjasta, mutta alkupään kuvat jostakin aivan toisesta kirjasta! Sattumalta löysin senkin netistä samalla kun hain Diamond Fountainia.
Tarinan alku. TV-ohjelma alkaa, ei kun kirje tulee. |
Amerikkalaisen Diamond Fountainin laitoksen aukeama. |
Alkusivujen piirtäjä on selvästikin Frank McSavage (1-63) ja siitä eteenpäin sitten on Mauri Kunnas kopioinut Tony Stroblia. Miksei sitten alkupäänkin kuvia piirretty Stroblin kuvien pohjalta, jolloin teksti ja kuvat olisivat olleet "synkassa"? Kannen tekijä on tuntematon.
Kunnaksen aukeama. |
Joka tapauksessa ruotsalaiselta kustantajalta typerän välinpitämätöntä käytöstä pikku lukijaa kohtaa, "tämähän on vaan lapsille, pistetään nyt jotain kuvia jostain. Kyllä ne ostaa."
Kirjan julkaissut Red Clown AB oli ruotsalainen kustantamo, joka julkaisi enimmäkseen kauhusarjakuvia ja Marvelin tuotantoa. Sen takana oli liikemies Bo Lundquist ja englannista emigroitunut animaattori Robert Benson. Firma oli lyhytikäinen (1973-75).
Diamantjaktin alkusivuilla samat konnat kuin Luck of the Ducks-kirjassa. |